Waar ben ik: Home » Je botte bijl slijpen.

Je botte bijl slijpen.

 [januari 2022] Deze tekst kwam ik vandaag weer tegen.

Een knoop doorhakken?
  • Prediker 10:10 (Statenvertaling)
    “Indien hij het ijzer heeft stomp gemaakt, en hij slijpt de snede niet, dan moet hij meerder kracht te werk stellen; maar de wijsheid is een uitnemende zaak, om [iets] recht te maken.”
  • NBG51:
    Als het ijzer stomp is geworden en men heeft de snede niet gewet, dan moet men zijn krachten meer inspannen, maar het voornaamste om te slagen is wijsheid.
  • NBV -Nieuwe vertaling: Iemand die zijn bijl niet slijpt wanneer de snede bot wordt, moet meer kracht gebruiken. Wie met wijs beraad te werk gaat, heeft meer kans van slagen. 

Toen ik nog werkte bij NS Amsterdam zat ik tegen een burnout aan. Zowel in mijn prive als werkomgeving was het hectisch.
Ik sprak in die tijd met een maatschappelijkwerker die mij het volgende mee gaf: 
Als je geen tijd neemt om je botte bijl te slijpen en je blijft maar doorgaan dan ben je extra energie kwijt en wordt het steeds moeilijker om de dag door te komen. Je moet tijd nemen om je bijl te slijpen daarna kun je weer met een scherpe bijl aan de slag gaan, dat maakt het veel lichter, dingen lukken weer. Anders gezegd zie je alles weer in een nieuw perspectief en zijn obstakels geen echte obstakels meer.

Als met een botte bijl aan de slag gaat en je moet nog tien bomen kappen dan gaat dat tegen staan maar je moet door ook al wordt het steeds moeilijker. Doodmoe wordt je er van. Bij een geslepen bijl gaat het allemaal veel gemakkelijker (je hoofd is leeg) de zaken die je moet doen gaan dan bijna van zelfsprekend. Aan het einde van de dag ben je blij je hebt kunnen doen wat je moest doen.
Ik heb dat voorbeeld opgepakt en vaak gebruikt in mijn werk en thuis.
Op mijn werk ging ik soms even achter het CS van Amsterdam op de kade van het IJ zitten en kon ik even in de pauze heerlijk tot rust (stilte) komen ondanks alle drukte op mijn werk en op de kade om me heen. Ik kon zo heerlijk stil zijn en ook praten met Hem om mijn bijl even te laten slijpen. Nu zijn het andere plaatsen waar in ik die momenten heb.
Ook had ik met een collega die bij mij op kantoor zat het er eens over toen hij vast liep. Regelmatig zei hij “Henk ik moet even de bijl slijpen.  Bij mijn afscheid zei hij nog “Ik zal niet vergeten om mijn bijl zo nu en dan te slijpen hoor”.

Niet lang daarna kwam ik er achter dat dit een een Bijbelgedeelte is uit Prediker 10:10. Hoe de wereld zo ongemerkt wijsheden uit de Bijbel gebruikt, mooi toch.

“Iemand die zijn bijl niet slijpt wanneer de snede bot wordt, moet meer kracht gebruiken. Wie met wijs beraad te werk gaat, heeft meer kans van slagen.”

In Hem verbonden

 Wilt u reageren dat kan [hier] 


Geplaatst

in