Waar ben ik: Home » NEEM MIJN JUK OP JE

NEEM MIJN JUK OP JE

Kom naar mij, jullie die vermoeid zijn en onder lasten gebukt gaan, dan zal ik jullie rust geven. Neem mijn juk op je en leer van mij, want ik ben zachtmoedig en nederig van hart. Dan zullen jullie werkelijk rust vinden, want mijn juk is zacht en mijn last is licht.”

Matteus 11: vers 28 t/m 30

(2012) 

Ik hoorde eens een uitleg over bovenstaande bijbeltekst.
Er wordt gesproken over het JUK, wat een juk is dat weet je natuurlijk wel.
Maar het JUK betekende ook nog iets anders.
“Neem mijn juk op je en leer van mij” staat er.
Vroeger trokken Rabbi’s met hun leerlingen, net als Jezus later, door het land van dorp naar dorp en legden aan hun volgelingen uit wat de eerste 5 boeken in de bijbel (de Thora) volgens hen betekende. Die lessen van de Rabbi’s noemde men in die tijd het JUK. Iedere Rabbi had zijn eigen uitleg en soms was het door religieuze zaken heel hard en vaak een zware last om in die leer te blijven.

Jezus zegt hier tegen ons “want mijn JUK is zacht en mijn last is licht.
Mijn JUK = dus de leer van Jezus.

Dat is voor ons, uit het woord, de bijbel, en uit de relatie die wij met Hem hebben.

Zacht betekend hier “het past precies voor jouw en draagt comfortabel” en daarmee licht, het drukt niet op je maar het past.

Zwaar is het als er allerlei zaken van religieuze aart bij komen, die door mensen (kerken/geloofsgemeenschap) op je worden gelegd.
Laat je geen zwaar JUK opleggen.

“Kom naar mij, jullie die vermoeid zijn en onder lasten gebukt gaan, dan zal ik jullie rust geven. Neem mijn juk op je en leer van mij, want ik ben zachtmoedig en nederig van hart. Dan zullen jullie werkelijk rust vinden, want mijn juk is zacht en mijn last is licht.’

In Hem verbonden

 Wilt u reageren dat kan [hier] 


Geplaatst

in